088-5430900
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Overstappen naar de cloud? Denk ook hieraan!

Tegenwoordig worden verreweg de meeste IT-diensten vanuit de cloudtechnologie ontwikkeld en aangeboden. Dat komt doordat IT-diensten in de cloud eenvoudig geactualiseerd en geïnnoveerd kunnen worden. Ook leveranciers van IT-applicaties maken de beweging naar Software as a Service (in de cloud) of hebben die al gemaakt. Daardoor kan veel flexibeler worden ingespeeld op de behoefte van de markt. 

Daarnaast biedt de cloud de beste basis voor online samenwerking, het uitwisselen van data, continuïteit in de bedrijfsvoering. En een grote blokkendoos met diensten die je naar behoefte kun aanzetten. Bovendien hoef je in de cloud minder te investeren in hardware. Je betaalt namelijk vooral voor het gebruik van de diensten die je in de cloud afneemt.  

Thuiswerken

Je zou dus zeggen dat er geen enkel obstakel is om zo snel mogelijk met je bestaande IT-voorzieningen over te stappen naar de cloud. Je zult de eerste trouwens niet zijn. Als direct gevolg van de coronapandemie hebben veel organisaties namelijk in ijltempo moeten besluiten om in de cloud te gaan werken. Wie thuis kon werken, moest thuiswerken. Om het werken op afstand mogelijk te maken, moesten organisaties de infrastructuur zodanig inrichten dat die ‘van buiten’ bereikt én gebruikt kon worden. Applicaties en gegevens moesten voor thuiswerkers toegankelijk worden gemaakt. Het antwoord op al die uitdagingen lag met name in de cloud. 

‘Is de investering in de cloud de resultaten wel waard?’

De vraag is nu of de nieuwe situatie in stand moet worden gehouden. Op basis van de wens van thuiswerkers zou je zeggen van wel; die vragen om een aangepaste balans in de tijd die op kantoor en thuis wordt gewerkt. Mensen vinden het nu eenmaal prettig om te werken op de manier die het beste bij hen past. Dat kan op kantoor zijn, maar ook thuis of onderweg en dan ook nog eens bij voorkeur op een tijdstip dat je het meest productief bent. Alleen lukt dat niet met een traditionele infrastructuur waarbij iedereen bestanden op de eigen harde schijf opslaat en elkaar mailt als er informatie uitgewisseld moet worden. Dat is trouwens ook weinig productief. Dus zoeken we de oplossing in de cloudMaar hoe zit het op langere termijn met de kosten, de prestaties (van de applicaties) en de beveiliging van gegevens in de cloud? Is de investering de resultaten wel waard? 

Financieel

Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd om over de kosten te beginnen terwijl ik net vooral de voordelen van de cloud heb opgesomd. Toch is het goed om een rekensom te maken en te bepalen of de clouddiensten die je in de toekomst wilt afnemen een volledige verhuizing van je IT-omgeving naar de cloud rechtvaardigen. Er moet natuurlijk wel een acceptabele balans tussen kosten en baten zijn. Kom je daar niet uit? Dan help ik je graag om die analyse te maken, maar het kan zeker geen kwaad om je vooraf in te lezen. In een eerdere blog schreef ik al over 7 zaken waarmee je de cloudkosten in de hand houdt.

Prestaties

Een volgende punt is de werking van de applicaties in de cloud. Is het absoluut zeker dat de voorziene applicaties in de cloud beter draaien dan on premise? Dat zou bijvoorbeeld goed het geval kunnen zijn wanneer het gaat om applicaties die de samenwerking tussen kantoorwerkers en thuiswerkers vereenvoudigen. Het is hoe dan ook verstandig om te bepalen voor welke applicaties de gang naar de cloud merkbare voordelen biedt. Wanneer het gaat om applicaties die alleen in de cloud worden aangeboden, hoef je daar uiteraard niet over na te denken. 

Bescherming van gegevens

Gebruik kunnen maken van online diensten als Microsoft 365 pleit voor de cloud. Alleen moet ik daar meteen bij vermelden dat de back-up van Office 365-gegevens door Microsoft niet optimaal is geregeld. Je moet er niet aan denken dat een van je medewerkers per ongeluk (of nog erger: opzettelijk) gegevens verwijdert of dat die door een cyberaanval kwijt zijn geraakt. Om vitale bedrijfsdata zeker te stellen, is het van groot belang om na te denken over de manier waarop je gegevensbescherming in jouw cloudstrategie integreert. 

Maar toch…

Met het benoemen van de bovenstaande aandachtspunten wil ik je zeker niet ontmoedigen om over te stappen naar de cloud. Ik vind het alleen wel zo netjes om je ook de andere kant van de cloudmedaille te laten zien. Bovendien snap ik heel goed dat je koudwatervrees voor het onbekende kunt hebben. Je weet immers wat je hebt en je weet (nog) niet wat je krijgt. Dat leg ik je trouwens graag uit. En als je daarna alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet, denk ik dat je op z’n minst zult overwegen om de overstap te maken. Als je dan ook nog het juiste platform in de cloud weet te kiezen, kunnen jij en jouw medewerkers altijd en overal bij applicaties, bestanden, informatie en inzichten die je nodig hebt om je organisatie trefzeker naar de toekomst te loodsen en daar (op z’n minst) stand te houden. Vanaf kantoor, vanuit huis of waar dan ook. Hoe je het ook bekijkt, dat is de moeite van het overwegen waard.

Dit artikel is een bijdrage van Avantage, een Ricoh company.